Lataa uusi kulutusterästuoteluettelomme Lue Olemme mukana MAXPO-messuilla 7.-9.9.2017 Lue Olemme mukana Alihankinta-messuilla 26.9.-28.9.2017 Lue Tom Wicht eläkkeelle Lue Uddeholm Oy Ab täytti 70-vuotta Lue
Uutisarkisto

Uddeholm-konsernin historia

Historian alkujuuret löytyvät 340 vuoden takaa

1600-luku
Ensimmäisen terästä valmistavan verstaan rakensi Johan Karlström vuonna 1668 Stjärnforsiin ja se sai nimekseen Uddeholms Bruk (Uddeholmin ruukki). Aika ja paikka olivat erinomaisia. Euroopassa tarvittiin terästä ja Värmlannin seudulla oli rautamalmia, hiiltä, vettä ja energiaa (metsät). Jo varhaisessa vaiheessa Uddeholm etsi asiakkaitaan Ruotsin rajojen ulkopuolelta ja vähitellen Uddeholm alkoi kasvaa.

1700-luku
Vuonna 1746 Uddeholmin omistaja, Bengt Gustav Geijer, menehtyi jättäen vaimonsa Lovisa Tranean ja yhdeksän lastaan. Estääkseen yhtiön hajoamisen Lovisa ryhtyi johtamaan yhtiötä. Hänen johdollaan ostettiin lisää maata ja perustettiin uusi ruukki. Kun Lovisa neljä vuotta myöhemmin kuoli, oli yhtiön tulevaisuus ehditty jo turvata. Lovisan vanhin poika jatkoi laajentamista menestyksellä. 1700-luvun lopussa ja teollistumisen aikana Uddeholm oli Ruotsin toiseksi suurin teräksenvalmistaja.

1800-luku
Uddeholmin nykyisen markkinointi- ja myyntiorganisaation perusta rakennettiin jo varhaisessa vaiheessa. Vuonna 1843 tehtaanjohtaja Erik Georg Danielsson vietti yhden vuoden kiertäen Pohjois-Amerikkaa saadakseen tilauskirjat täyteen. Hänen matkansa oli menestys ja vienti Amerikkaan aloitettiin. Siitä lähtien läheinen ymmärrys markkinoista on ollut Uddeholmin liiketoiminnan kulmakiviä. Vuonna 1829 Uddeholm hankki terästehtaan Munkforsista.

Hagforsin terästehdas perustettiin vuonna 1873. Tehdas kasvoi nopeasti ja vuonna 1882 rakennettiin uusi valssilaitos. Hagforsin tehdas on edelleen Uddeholmin tärkein tuotantolaitos.

1900- ja 2000-luku
1900-luku on ollut muutosten aikaa. Uddeholmin myyntiyhtiö, vuonna 1945 perustettu ASSAB (Associated Swedish Steel AB), on valloittanut uusia, kasvavia markkinoita, erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Teräksenvalmistuksessa on otettu käyttöön uusia valmistusmenetelmiä. Uddeholm on eräs johtavimpia teräksenvalmistusteknologian ja uusien, innovatiivisten teräslajien kehittäjiä.

Vuonna 1991 Uddeholm liitettiin osaksi itävaltalaista Böhler-Uddeholm konsernia, josta vuonna 2007 tuli osa itävaltalaista voestalpine-konsernia.Uddeholmin historia
go